Vormingsaanbod Bijbeldienst 2024-2025
Vanaf september gaat de Bijbeldienst van start met een nieuw werkjaar rond het thema ‘Gods-beelden’. Wie is God? Wat of hoe is Hij? Wat is zijn naam? Hoe kunnen we Hem voorstellen?
Verscheidene lezingen en voordrachten worden op poten gezet om een diversiteit van visies op God te bestuderen. Tevens is er oog voor de beelden van/over God: hoe wordt het goddelijke afgebeeld in de kunst?
-
Waar? in het Grootseminarie Brugge (Potterierei 72, 8000 Brugge) OF online via YouTube-link (live-stream of achterna bekijken)
-
Uur? Van 19.30 tot 21 uur
-
Inschrijven? reserveren op voorhand vereist via info@biblia.be of via de link onderaan elke activiteit.
-
Kostprijs? 10 euro/activiteit. Graag overschrijven op: BE87 4751 1358 5194 met mededeling: naam activiteit.
-
Korting: indien u bij meer dan één lezing uit het volledig aanbod aanschuift, betaalt u vanaf de tweede activiteit slechts de helft van de inkomprijs (5 euro dus).
Emmanuel Wybo, theoloog en directeur van de Bijbeldienst, geeft de aftrap van het nieuwe werkjaar met een lezing over hedendaagse godsbeelden.
Welke verschillende beelden/visies over God heersen vandaag in onze (post-) seculiere samenleving? Welk godsbeeld is mogelijk in een (kerk) kritische context?
Hoe kan de Bijbel bron en oorsprong zijn van een hedendaagse godsvisie? Heeft een godsbeeld impact op andere thema’s, zoals visies op vrouw, interreligieuze dialoog en geweld?
Paul De Baere, kunsthistoricus en musicoloog geeft een voordracht over religieuze beeldvorming. Beeldvorming speelt in onze samenleving namelijk een belangrijke rol. Méér dan op tactiele en auditieve zintuigen, doen media een beroep op onze ogen om met anderen in contact te komen en zo ideeën en gevoelens uit te wisselen: de schermcultuur. Een nieuwe tijd?
De religieuze voorstelling vervult een voorlopersrol die men zelden opmerkt. Sedert mensenheugenis brengen sculpturen, boekrollen, miniaturen, brandglazen, schilderijen, juwelen voorstellingen van ons gemoeds- en geestesleven. Toetsend aan passages uit de Bijbel, bekijken we enkele van die merkwaardige kunstwerken.
Nadine Van Parys, lekenpredikant en lid van het dagelijks bestuur van de Bijbeldienst, neemt ons, vanuit haar liefde voor de Bijbel in het algemeen en voor de Hebreeuwse taal in het bijzonder, graag mee op een boeiende ontdekkingstocht naar de verschillende Godsnamen in het Oude Testament.
Want elke naam onthult een ander kenmerk van onze onnoemelijk veelzijdige God. Welkom op woensdag 20 november.
Ook Godly Play weet op een hedendaagse manier het thema ‘Gods-beelden’ in te vullen. Op dinsdag 25 februari wordt het verhaal van ‘de goede Herder’ gebracht. Een unieke manier van doen dat zeker de moeite waard is.
Frans De Muynck, meewerkend priester van het decanaat Kortrijk en lid van de Bijbeldienst, focust op evoluties in het Bijbelse godsbeeld. Hij bespreekt de overgang van polytheïsme (en pantheïsme) naar monotheïsme: ‘Shema Israël. De Ene is onze God. De Ene alleen (Deut. 6, ‘). Vervolgens staat hij stil bij de scheppende God en onze verantwoordelijkheid voor de zorg en het behoud van de schepping. Tot slot houdt hij een uitspraak van Salman Rushdie tegen het licht: “Ik blijf atheïst. Ik werd niet gered door engelen, maar door dokters”. Welk Godsbeeld zit hierachter?
Vertegenwoordigers uit verschillende christelijke Brugse kerken gaan in gesprek met elkaar over hun godsbeelden. Ze gaan op zoek naar wat hen verbindt, zonder hun onderlinge verschillen te miskennen. De avond wordt afgesloten met een oecumenische gebedsdienst in de kapel van het Grootseminarie.
LEZINGEN OP VRAAG
“Inhoudelijke input van een door u gekozen thema”
De directeur van de Bijbeldienst voorziet op vraag aangepaste lezingen. Wenst u een inhoudelijke input omtrent geloven in de 21e eeuw, ecologie en schepping, geweld in de Bijbel, vrouwen in de kerk, de Bijbel als historisch geloofsboek … dan bent u aan het juiste adres. Emmanuel Wybo is theoloog van opleiding, werkte aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen en was kort actief in de ziekenhuispastoraat. Sinds 2022 is hij actief als directeur van de Bijbeldienst en uitbater van Biblia, het Bijbels Belevingscentrum.
Deze lezingen dienen minstens drie weken op voorhand aangevraagd te worden. Het honorarium van de spreker bedraagt 120 euro voor één uur, 150 euro voor anderhalf uur of 175 euro voor twee uur. Directeur Wybo kan ter plaatse komen (verplaatsingsvergoeding: 0,25 euro/km) of u huurt een lokaal in het Grootseminarie (afhankelijk van de grootte van de groep: van 40 tot 200 euro). Het is mogelijk om dranken hierbij te voorzien.
Een lezing aanvragen kan via: emmanuel.wybo@biblia.be